понеділок, 7 січня 2013 р.

Проповідь Глави УГКЦ на Різдво 2013 року


Божественну Літургію у храмі Святого Василія Великого з Главою УГКЦ співслужили Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, та численні священики. Трансляцію Літургії здійснював Перший національний телеканал.




«У день свята Різдва Христового ми всі разом творимо одну боголюдську родину, святкуючи присутність між нами новонародженого Христа – Бога, який став людиною. У тій дитині, каже апостол Павло, спочиває вся повнота божества. Тому ми говоримо, що свято Різдва Христового – свято дуже глибокої, ніжної близькості Бога до людини», – промовляв сьогодні  Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) до вірних та всіх українців під час проповіді на Різдвяній літургії в храмі Святого Василія Великого у Києві.
Блаженніший Святослав привітав усіх з цим глибоким і радісним святом – Різдвом Христовим.
«Сьогодні ми святкуємо день, – каже проповідник, – коли поєднуються, здавалося б, абсолютні протилежності – Бог стає людиною, Творець стає поруч зі своїм сотворінням. Ми святкуємо воплочення, входження у людську історію того, кого називаємо одним зі Святої Тройці – Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа. Це той, про якого отці Церкви говорили, що Він споконвічно був народжений від Небесного Отця, повний Духа Святого, і тому зветься Син Божий».
У другій половині минулого століття, розповідає Предстоятель Церкви вірним, осмислюючи великі лиха, які пережило людство під час Першої та Другої світових війн, шукаючи причини, чому на землі забракло того миру, різні мислителі, історики говорили про те, що в людському суспільстві проявилася ідея «зайвої людини». Про «зайву людину» ще говорили класики російської літератури, серед них Тургенєв у середині ХІХ століття. А різні нелюдські тоталітарні системи ХХ століття зробили «зайвими» не тільки одну людину, а цілі народи, цілі держави, цілі соціальні групи. Ми добре пам’ятаємо фразу: є людина – є проблема, нема людини – нема проблеми.
«Але ми сьогодні можемо сказати, що у своєму воплоченні в цьому божественному акті, коли Бог стає людиною, Він стає саме тією людиною, яку хтось назвав зайвою. Для Нього, володаря неба і землі, що дав своєму народові обітовану землю, навіть не знайшлося місця у заїзді. Прийшов до своїх, а свої Його не прийняли. Став вигнанцем з рідного дому після першої хвилини народження», – наголосив Блаженніший Святослав.
Але у своєму різдві Він показав, переконує Глава Церкви, що та людина, яку хтось назвав «зайвою», є центром історії людства, є господарем неба і землі, і саме вона творила, творить і творитиме історію, бо Господь є той самий учора, сьогодні й навіки.
«Ми, українці, які будуємо незалежну Україну в новому тисячолітті, дуже часто у своєму серці відчуваємо, що сьогодні хтось нам каже, що ми є «зайві» люди. Сьогодні молоде покоління почувається виключеним з того суспільства, в яке воно прагне інтегруватися. Кожен з нас у будь-яку хвилину може стати «зайвою» людиною на своїй рідній землі, але в сьогоднішньому святі – у Різдві Христовому наш Творець нам каже, що в Нього немає «зайвих людей», що Він нікого зайвим не створив. Він каже, що є разом з нами, Він воплотився, щоб розділити повсякчасний момент людської історії, щоб ми відчули себе любленими Богом», – проповідував Глава УГКЦ.
Тому ми й так радіємо сьогодні, бо наш Творець є з нами. З нами Бог. Це не є якась порожня мрія чи казка, а тверда істина, яка є джерелом нашої надії, нашої радості.
«У цей день світлого празника Різдва Христового радіймо разом присутністю Бога поміж нас. Відчуваймо, як Господь Бог нас любить. Як маленька дитина огортає і цілує свою матір і свого батька, так сьогодні наш Творець огортає і цілує кожного з нас вустами новонародженого Христа. Нехай це свято стане ще одним моментом, коли ми відчуємо себе близько Бога. Цей рік наша Церква проголосила Роком віри… Тільки очима віри можна побачити в цьому новонародженому хлоп'яткові вічного Бога, тільки очима віри можна відкрити власну гідність, тільки у вірі – захистити свою власну свободу, і тільки у вірі можна віднайти своє місце в історії і творити наше вільне, Богом наповнене суспільство», – побажав Блаженніший Святослав вірним і всім українцям.


Департамент інформації УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар