четвер, 14 лютого 2013 р.

Святкування престольного празника семінарії


«Як рівноапостольні і Вселеної вчителі молить
Милостивого Бога щоб мир дарував Вселеній
 і душам нашим велику милість».
(Тропар свята)
День пам’яті трьох ієрархів та вчителів Східної Церкви відзначають 12 лютого за Юліанським календарем. У народі цей празник називають ще «Трьох Святих»: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова, св. Івана Золотоустого.

У богослужіннях усі вони називаються рівноапостольними, стовпами Церкви та вчителями вселеної. Празник трьох Святителів належить до найновіших празників Грецької Церкви.
Оскільки наша семінарійна обитель віддана під заступництво Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Златоустого, не обійшлося без святкування і в стінах нашої семінарії. Ми мали честь приймати у себе вдома багатьох гостей та друзів семінарії, серед яких було п’ятеро владик (блаженніший Святослав (Шевчук), преосвященний митрополит Володимир (Війтишин), преосвященний владика Степан (Меньок), преосвященний владика Йосиф (Мілян) та преосвященний владика Богдан (Дзюрах)), ректори Львівської (прот. Микола Фредина) та Івано-Франківської (прот. Олександр Левицький) семінарій, багато інших священнослужителів, меценати, жертводавці та просто друзі нашої спільноти. Святкування вранці розпочалось акафістом до трьох святителів, який відслужив прот. Микола Фредина. По прибутті блаженнішого Святослава, розпочалась святкова Божественна Літургія, яку він же і очолив, а співом під час відправи супроводжував хор КТДС. Під час проповіді блаженніший привітав усіх та подякував за присутність. Також, розповівши про деякі цікаві факти з життя трьох великих архиєреїв, він зацитував блаженного Івана Павла ІІ: «Семінарія – це спільнота настоятелів, духівників, викладачів та студентів», чим підкреслив важливість повноти семінарійної спільноти. На завершення свого слова, блаженніший побажав всім семінаристам «Сили і відваги Духа Святого, яким горів Василій Великий, ніжності спілкування, якою володів Григорій Богослов та дару прекрасного і доступного слова, яке мав Іван Златоустий».
Після Служби Божої було вручено грамоти жертводавцям та меценатам нашої семінарії, а ректор КТДС, о. Петро Жук, висловлюючи щиросердечну подяку блаженнішому Святославу за постійну турботу про нашу спільноту, сказав: «Ми Вам сердечно дякуємо за любов, яка виявляється у всьому».
Цей день став ще радіснішим для о. Петра Креніцького із Мелітополя, який сьогодні став митрофорним протоієреєм, отримавши право носити мітру та набедреник. Цю нагороду йому вручив блаженніший Святослав (Шевчук) за ревне служіння для розвитоку та процвітання Донецько-Харківського Екзархату, а також за постійну допомогу для нашої Семінарії.
Після закінчення богослужіння всі мали змогу спуститися поверхом нижче, де на всіх гостей вже чекав святковий фуршет, під час якого було показано презентацію фотографій нашої спільноти та прозвучали колядки октету Львівської духовної семінарії «ТЕОФОРОС», що було їхнім подарунком нашій семінарії.
Бр. Ярослав Смірнов, ІІІ курс.
джерело: ktds.org.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар