неділю, 17 березня 2013 р.

Боже милосердя – незбагненне провалля. Проповідь Папи Франциска на парафії Святої Анни


Несподіванки продовжуються. Неочікувано для всіх, Папа Франциск вирішив відслужити у неділю, 17 березня 2013 р., вранці, Святу Месу у ватиканському парафіяльному храмі святої Анни. Маленька церковця, очевидно, не змогла вмістити всіх, хто хотів би взяти участь в цій спільній Євхаристійній молитві, тож багато людей очікували приїзду Святішого Отця на вулиці та перед ворітьми Святої Анни, через які в’їжджається до Ватикану, і які названі на честь спорудженої поруч церкви.
Прибувши трохи завчасу, Папа Франциск присвятив кілька хвилин тому, щоб привітатися та поблагословити тих, хто не попав до святині. А зауваживши серед натовпу двох священиків, сказав пропустити їх до себе, привітався з ними і... запросив на Службу Божу.

Коментуючи євангельський уривок, який розповідає про те, як Ісуса хотіли примусити засудити перелюбницю, а Він запропонував тим, хто без гріха, першими кинути камінь, Папа зауважив, що розповідь розпочинається з того, що Христос на самоті молився на горі. І ось Він прийшов до храму, а за Ним ішов народ, який врешті, знову залишив Його самотнім, але тепер з грішницею. «Ця самотність Ісуса, – зауважив Святіший Отець, – є плідною самотністю». Це – самотність «розмови з Отцем», і «самотність милосердя».

Папа вказав на те, що люди приходили, щоб почути Ісуса, бо були спраглі Божого слова, але були й такі, які нічого не чули, «не могли чути», бо їхнє серце було замкнене. Вони прийшли до Вчителя, та кажуть йому: Ось вона, така-сяка. Мусимо вчинити з нею те, що наказав Мойсей чинити з такими. «Думаю, що ми також є тим самим народом, який, з одного боку, хоче слухати Ісуса, але з іншого, іноді нам подобається карати інших, засуджувати ближніх», – вів далі Святіший Отець, наголосивши, що «посланням Ісуса є милосердя. І, на мою думку, визнаю це смиренно, це найсильніше Господнє послання – милосердя».

Ісус Сам сказав, що не прийшов до праведних, праведні самі, виправдовуються, як вважають, але прийшов до грішників. Папа пригадав, як нарікали фарисеї, коли після покликання апостола Матея, Христос обідав з митарями. «Він прийшов до нас, коли ми визнаємо себе грішниками», – вів далі Святіший Отець, додаючи, що коли ми є такими, як той фарисей, який перед престолом дякував «за те, що не є, як оті грішники», то ми «не пізнали Господнього серця ніколи не матимемо радості відчути оте милосердя».

«Не є легко ввіритися Божому милосердю, тому що воно – незбагненне провалля. Але ми мусимо це зробити!» – наголосив Папа, зазначаючи, що, іноді на сповіді можна почути, що, мовляв, «отче, якби Ви знали моє життя, Ви б мені не простили». «Іди до Ісуса, Йому подобається, коли розповіси йому ці речі. Він має особливу здатність забувати. Він забуде, тебе поцілує, обійме та лише скаже: І я тебе не засуджую. Іди, і відтепер більше не гріши», – підкреслив Єпископ Риму, зазначаючи, що ми знову і знову мусимо повертатися до Господа з тим самим, але «Господь ніколи не втомлюється прощати: ніколи! Це ми втомлюємося просити в Нього прощення. Просімо благодаті не втомлюватися просити прощення, тому що Він ніколи не втомлюється прощати. Просімо цієї благодаті», – закликав Папа Франциск.

Наприкінці Служби Божої Святіший Отець представив присутнім одного із священиків, якого запросив до спільної молитви, а вийшовши з храму, залишися біля входу, так що всі парафіяни та учасники богослуження, мали змогу привітатися з ним особисто.

Опівдні відбудеться чергова зустріч з вірними – традиційне проказування молитви «Ангел Господній»


Джерело: Радіо Ватикан

Немає коментарів:

Дописати коментар