понеділок, 29 квітня 2013 р.

ПОЧАВСЯ СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ

В цей тиждень ми згадуємо Таємну Вечерю, страждання, розп'яття та поховання Господа нашого Ісуса Христа. Всі дні цього тижня звуться «Великими» — Великий Понеділок, Великий Вівторок і т.д, а також «Страсними».
В перші три дні Страсного тижня відбувається Літургія передосвячених дарів, в Великий четвер та Велику суботу —Літургія Василя Великого, в Велику п'ятницю Літургія не відбувається.

У Великий понеділок ми згадуємо старозавітного патріарха Йосипа, якого брати продали в Єгипет, як праобраз зрадженого Христа, а також євангельську оповідь про прокляття Христом безплодної смоковниці, яка символізує душу, що не приносить духовних плодів - істинного покаяння, віри, молитви та добрих справ.
Також у Великий понеділок служиться молебень, що покладає початок чину мироваріння. Миро — це суміш 50 речовин на основі оливкового масла, трав та смол. Миро вважається святинею, зберігається у вівтарі і використовується в таїнстві Миропомазання. Готується миро лише раз у році — з понеділка по середу Страсного тижня, а у четвер освячується.

У Великий вівторок ми згадуємо звинувачення Христом фарисеїв та книжників, а також Його притчі, які він промовив в Єрусалимському Храмі: про податок кесарю, воскресіння мертвих, Страшний Суд, десятьох дівах та талантах.

Велика середа — день віддання Ісуса на страждання і смерть. У цей день згадуємо зраду Юдою свого Вчителя за 30 срібляників, рішення юдейського синедріону арештувати Христа та вбити Його. Також згадуємо грішницю, яка вмила слізьми та помазала дорогоцінним миром ноги Христа, підготувавши Його таким чином до погребіння.

Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем — Великі четвер, п'ятниця та субота. У кожний з них на службах читаються уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа.

У Великий четвер ми згадуємо становлення Таїнства Причастя Тіла і Крові Христових — Святої Євхаристії, омовіння Христом ніг учнів, Його молитву в Гефсиманському саду, зраду Юди.

Велика п'ятниця — найскорботніший день, тому що саме в п'ятницю Ісус був розп'ятий і помер на Хресті. Згадуємо суд, розп'яття та хресну смерть Спасителя. На вечірні виноситься плащаниця.

У Велику суботу тіло Христа «перебувало в труні», але душею Спаситель зійшов в пекло і вивів з нього душі праведників. В цей бень в Єрусалимі сходить благодатний вогонь. Також освячуємо пасхальну їжу.

Немає коментарів:

Дописати коментар