понеділок, 7 березня 2016 р.

Газета "Червоний промінь"


Про нас пишуть в газеті "Червоний промінь" Сірогозької районної ради Херсонської області від 25.02.2016р. У статі під заголовком Щастя дай ,Боже, народу на многая,благая літа! Кореспондент Віта Копенко зазначила,що у 2010 році на теренах Південної України в м. Мелітополі о.Петром Креніцким була відкрита парафія Української Греко-католицької Церкви.Сам священослужитель із Словаччини.Наприкінці 90-х років він приїхав як священик-місіонер в Україну на Закарпаття,де взяв участь у заснуванні 25 парафій.І тільки шість років тому отець Петро прибув як священик Української Греко-католицької церкви до м. Мелітополя,де і продовжує нині свою пасторську діяльність. За ці роки він заснував парафії в селах Лазурне,Снігурівка,Орлове,м.Приморськ(Запорізької обл.), м. Токмак та смт.Нижні Сірогози(Херсонської обл.)

-Спочатку,розповідає о.Петро,-в Нижніх Сірогозах служба проходила в будинку родини Богомазів,батьків Олександра Богомаза,нашого нинішнього отця-диякона.А вже після того,як сформувалася громада мирян та службу почали проводити регулярно-щонеділі та у свята, придбали будиночок і облаштували провізорну каплицю. Суботнього дня,20 лютого,прихожани парафії Святого Олександра Патріаха Царгородського разом отцем Петром та отцем-дияконом Олександром з великою радістю й трепетом очікували на приїзд поважних гостей.Цього дня до нижньосірогозьких греко-католиків уперше з пастирським візитом прибув Екзарх Одеський Преосвященний Владика Михаїл(Бубній).Разом з ним приїхали Канслер Одеського Екзархату отець Микола та Протосинкл отець Макарій ЧСВВ(Василіянський чин святого Йосафата)з Херсону.Також завітали голова районної ради Іван Яцків та його заступник Сергій Дашковський. Радісними піснеспівами,в яких прославляли Україну,прихожани хлібом-сіллю та букетами квітів зустрічали шановних гостей і всі разом пройшли до каплички на Святу Літургію,яку очолив Владика Михаїл, а співслужили йому всі отці. Екзарх Одеський Преосвященний Владика Михаїл у своїй проповіді не оминув нашу багатостраждальну державу та Героїв Небесноі Сотні ,які пішли на Небо до Всевишнього,пожертвувавши за свободу і незалежність України своїм життям .Він закликав памятати про героїзм цих людей і передавати нащадкам память про них.Також Владика висловив подяку всім українським патріотам , що стали на захист рідної держави. Після завершення Літургії у приватній розмові,яка відбулася між Владикою,отцем Петром та головою районної ради Іваном Яцівим,обговорили питання виділення пристосованого приміщення для облаштування греко-католицької церкви в райцентрі.Оглянули поважні гості й Верхньоторгаївський костел,де спільно з Верхньоторгаївським сільським головою Сергієм Долецьким вели мову про можливість його реконструкції та відкриття. Церква,яка хоче донести Слово Боже до людей,незалежно,якої вони національності та віровизнання,це те,чого нині потребує
наше суспільство,зазначає голова райради Іван Яцків.-Це потужна моральна та духовна підтримка,як окремої людини так і для громади в цілому.Божий храм має бути осередком єднання,щоб можна було в ньому знайти пораду і вирішення своїх життєвих проблем.Нині церква і держава мають виступати партнерами у справі духовного відродження України.

Немає коментарів:

Дописати коментар